lørdag 6. april 2013

Sy din egen lue

Rett og slett.

Det er helt greit å bestille fra meg, altså - men det er heller ingen heksekunst å sy dem selv.

Her kommer en trinn-for-trinn forklaring på hvordan jeg syr luer. Det finnes sikkert mange måter og mange mønstre, mange meninger og mange løsninger. Dette er den jeg bruker. Den passer meg, og er veldig enkel og grei.

Denne forklaringen er for lue med brem. Det er enda enklere å sy uten. Kanskje kommer det en forklaring på det også. Ved en annen anledning.

1: Legg stoffet dobbelt, og klipp to deler som måler ca 24 cm i bredden og ca 27 cm i høyden. Dette blir altså til en ganske baggy lue på ca 48 cm i omkrets, og passer til barn. Om du vil sy til voksen, legg til et par cm i bredden


Brett hver del dobbelt igjen og klipp en bue på den ene siden


2: Klipp to deler til brem. Legg stoffet dobbelt og klipp halve bremmen, så blir den en pen bue. Jeg har tegnet en brem på frihånd. Den er ca 24 cm bred, og svakt buet øverst. Hvor dyp den skal være, avhenger av hvor mye skygge du vil ha - min er ganske dyp, den dekker godt over øyene. Klipp også en del vlies til å ha i bremmen. Jeg har noe jeg tror er viledon, fra Stoff og stil. Det er ganske stivt. På sybutikker kan de helt sikkert komme med gode tips til hva man kan ha i bremmen


3: Stryk på viledon på en brem. Legg den andre oppå, rette mot rette, og sy sammen langs ytterkanten. Brett over og stryk den pen. Du kan gjerne sy en stikning i ytterkant av bremmen, men det har ikke jeg gjort på disse


Ferdig brem


4: Sy rundt buen på hver luedelKlipp et hakk øverst. Trekk stoffet fra hverandre og sy hakket motsatt vei - for å få den runde formen. Sy bare hakket i ytterstoffet, hakket i foret skal brukes som vrengehull


5: Vreng ytterstoffet så det har retten ut. Legg foret utenpå, så det blir rette mot rette. Legg bremmen mellom de to stoffene, kant i kant. Jeg legger den slik at sømmen på luen kommer på siden, man kan sikkert også legge sømmen bak. Dette må man bare prøve seg frem med, hva man syns er best.


6: Sy sammen hele veien rundt. Pass på at hele bremmen blir sydd fast. Jeg syr på overlock, og klipper litt bue langs bremmen foran, og syr helt rett sammen bak. Det er også fullt mulig å sy lue på vanlig maskin, med elastisk søm. Da må du selv klippe til buer og overflødig stoff, for at det ikke skal bli for klumpete inni luen

7: Vreng luen gjennom hullet i foret, og sy hullet sammen. Siden dette blir inni luen og ikke vises, gjør jeg det på maskin - men vil du ha en usynlig søm syr du sammen for hånd


8: Dytt foret inn i luen - og vips!


9: Prøv den på10: Gå ut - fin og fjong i ny lue

Lykke til!

Er det noe du ikke forstår i forklaringen min - spør meg gjerne!

1 kommentar:

  1. Flotte luer, og sikkert greit for de som er glad i å sy :-). Takker for at du var så snill å sende en flott lue med rosa sauer på, til min kreftsyke niese på Raufoss. Jeg vet at det ble satt stor pris på spennede gave i posten, og som også vil være til stor hjelp mot skumle solstråler. Takk, takk fra tante Ingunn!

    SvarSlett